Claire_Vaye_Watkins_(c)_Heike_Steinweg

Claire Vaye Watkins

1984 yılında Kaliforniya’da, Death Valley’de doğdu, Kaliforniya ve Nevada’da büyüdü. Nevada Reno Üniversitesi’ni bitirdi,  Ohio State Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık yüksek lisansı yaptı. Öyküleri The Paris Review, Granta, One Story, Ploughshares  gibi dergilerde yayınlandı. 2012’de yayınlanan ilk öykü kitabı Nevada ile Story Prize ve Dylan Thomas Prize ödüllerini aldı. İlk romanı Gold Fame Circus  ise 2015 yılında yayınlandı. Watkins, halen Pensilvanya’da Bucknell Üniversitesi’nde öğretim görevlisidir.

Nevada kitabının kapağı
William Trevor

William Trevor

1928’de Protestan bir ailenin çocuğu olarak İrlanda taşrasında dünyaya geldi. Dublin’de tarih okudu ve öğretmenlik yaptı. Çok sayıda roman ve öykü kitabına imza atan Trevor, eserlerinde toplumdan dışlanan, ayrıksı, melankolik ve yalnız insanların içinde yaşadıkları gerçeği anlattı.

Trevor’un romanlarından bazıları The Boarding-House, Fools of Fortune, Felicia’nınYolculuğu ve The Story of Lucy Gault’dur. Başlıca öykü kitapları arasında The Day We Got Drunk on Cake and Other Stories, The Ballroom of Romance and Other Stories,The Hill Bachelors ve Cheating at Canasta adlı eserler yer almaktadır. Trevor, 2006 yılında hayata gözlerini yumdu.

Yağmurdan Sonra kapağı
Maile Meloy

Maile Meloy

Öykü derlemesi Half in Love’ın, ayrıca Liars and Saints ve A Family Daughter romanlarının yazarıdır. Meloy’un öyküleri New Yorker, Granta ve Zoetrope: All Story gibi dergilerde yayımlanmıştır. Birleşik Krallık Orange Ödülü kısa aday listesinde yer almış ve Paris Review Aga Khan Kurgu Ödülü’nü, PEN/Malamud Ödülü’nü, Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi Rosenthal Vakfı Ödülü’nü kazanmış ve kendisine Guggenheim bursu verilmiştir. 2007’de Granta’nın En İyi Genç Romancıları’ndan seçilmiştir. Los Angeles’ta yaşamaktadır.

Tek İstediğim Her İkisi Birden kapağı
Domenico Starnone

Domenico Starnone

1943 yılında İtalya’nın Napoli kentinde dünyaya geldi. Lisede öğretmenlik yaptığı yıllarda karşılaştığı ilginç olaylara dair yazıları L’Unità, Il Manifesto, Tango ve Cuore gibi gazetelerde ve mizah dergilerinde yayınlandı. La Scuola (y.n.: Daniele Luchetti) ve Denti (y.n.: Gabriele Salvatores) adlı filmler, aynı zamanda senaryo yazarlığı da yapan Starnone’nin eserlerinden uyarlandı. Via Gemito adlı romanı, 2001 yılında İtalya’nın en prestijli edebiyat ödülü Premio Strega’ya layık görüldü. Çevirmen Anita Raja ile evli olan Starnone, hayatına Roma’da devam ediyor.

Bağlar kapağı
Carys Davies

Carys Davies

Galler’de dünyaya geldi, Britanya dışında bir süre New York ve Chicago’da yaşadı. İlk öykü kitabı Some New Ambush’un ardından 2015 yılında yayınladığı Kuytu, aralarında Frank O’Connor Uluslararası Öykü Ödülü ve Jerwood Kurmaca Keşif Ödülü’nün de olduğu çok sayıda edebiyat ödülüne layık görüldü. Antolojilerde ve dergilerde yayınlanan öyküleri ayrıca BBC Radyo 4’te de seslendirildi. Kurmaca dışı yazılara da imza atan Davies’in son olarak 2018 yılında West adlı romanı yayınlandı.

Kuytu - kapak
andrea-barrett

Andrea Barrett

1954’te Boston’da doğdu. Union College’da biyoloji öğrenimi gördü. İlk romanı Lucid Stars 1988’de yayımlandı. 1996 yılında yayımlanan eseri Tabiata Giden Bütün Yollar ile Ulusal Kitap Ödülü’ne (National Book Award) layık görüldü. Servants of the Map adlı öykü kitabıyla da 2003 Pulitzer Ödülü’ne aday gösterildi. Tarihsel kurmaca türünde verdiği eserlerle tanınan Barrett, bilime -özellikle de bilimle uğraşan kadınlara- yönelik ilgisini öykü ve romanlarına ustalıkla yansıtır. Barrett, eşi fotoğrafçı Barry Goldstein’le birlikte North Adams, Massachusetts’te yaşıyor, Williams College’de yazı dersleri veriyor.

Tabiata Giden Bütün Yollar kapağı
Richard Yates

Richard Yates

1926 yılında New York’ta doğdu. Henüz okuldayken gazeteciliğe başladı. İkinci Dünya Savaşı’nda orduya katılarak Fransa ve Almanya’da görev yaptı. 1946’da New York’a geri döndü. Bu dönemde gazetecilik, hayalet yazarlık ve halkla ilişkiler yazarlığı yaptı. İlk romanı Bağımsızlık Yolu ( çev. Esra Birkan, YKY, 2017)1961’de, Yalnızlığın On Bir Hali ise 1962’de yayımlandı. Bağımsızlık Yolu o yıl Ulusal Kitap Ödülleri’nde finalist oldu. Başta Columbia ve Boston olmak üzere çeşitli üniversitelerde yazarlık dersleri verdi. Ayrıca The Easter Parade, A Good School, Disturbing the Peace adlı üç romanı ve Liars in Love adlı bir öykü kitabı bulunan Yates, yaşadığı dönemde eleştirmenlerce sürekli övülmesine karşın kitaplarından hiçbiri çok satanlar listelerine girmedi. Kitaplarına ilgi 1980’lerde tekrar canlanmaya başladı; asıl ilgiyi ise 2000’li yıllarda görmeye başladı. Richard Yates 1992’de Alabama’nın Birmingham kentinde amfizemle bağlantılı komplikasyonlar sebebiyle yaşama veda etti.

Yalnızlığın On Bir Hali Kapağı
Miroslav Penkov

Miroslav Penkov

1982 yılında Bulgaristan’da doğdu. Dört yaşına geldiğinde ailesi First English Language High School’dan mezun olacağı başkent Sofya’ya taşındı. 2001 yılında Amerika’ya yerleşti ve Psikoloji alanında lisansını tamamladı, ardından Arkansas Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazarlık alanında yüksek lisans yaptı. Öyküler, BBC Uluslararası Öykü Ödülü ile The Southern Review’un Eudora Welty Ödülü’nü kazandı; A Public Space, Granta, One Story, Orion, The Sunday Times, The Best American Short Stories 2008, The PEN/O. Henry Prize Stories 2012, The Best American Nonrequired Reading 2013’te yayımlandı. İlk kitabı Batının Doğusu Amerika’da ve on bir ülkede yayımlandı, 2012 yılında William Saroyan Uluslararası Ödülü’nde ve Texas Institute of Letters tarafından verilen Steven Turner Ödülü’nde finalist oldu. Kendi çevirisiyle Bulgaristan’da yayımlanan öyküleri 2012 yılında Bulgaristan’ın en çok satan kitabı oldu. İngilizce ve Bulgarca kaleme aldığı ilk romanı Stork Mountain 2016 yılında Bulgaristan ve Amerika’da yayımlandı. Penkov, North Texas Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazarlık dalında Yardımcı Doçent ve The American Literary Review editörü.

Breece D'J Pancake

Breece D’J Pancake

1952’de Batı Virginia’nın South Charleston kentinde doğdu. Huntington’daki, Marshall Üniversitesi’ni bitirdi. Daha sonra Virginia Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık programına yazıldı. Bir yandan da Virginia’daki iki askeri okulda birden İngilizce öğretmenliğine başladı. 1977’de “Trilobitler” öyküsü The Atlantic dergisi tarafından yayımlandı. 1979’da kendini av tüfeğiyle vurarak intihar etti. Hayattayken altı öyküsü başta The Atlantic olmak üzere çeşitli dergilerde yayımlandı. Hiç yayımlanmayanlar dâhil tüm öyküleri 1983’de The Stories of Breece D’J Pancake adıyla kitaplaştırıldı.

Kışın İlk Günü kapağı
Adam Johnson

Adam Johnson

1967’de Güney Dakota’da doğdu. Esquire, Harper’s Magazine, Tin House ve The Paris Review’da öyküleri yayımlandı. 2013’te aynı zamanda New York Times çok satanlar listesine de giren ikinci romanı Yetimlerin Efendisi’nin Oğlu (çev. Güneş Demirel, Pegasus Yay., 2014) ile Pulitzer Edebiyat Ödülü’nü kazandı. George Orwell Arkadaşımdı 2015’te National Book Award’a, 2016’da Story Prize’a layık görüldü. Emporium (2002) adlı bir öykü derlemesi ve Parasites Like Us (2003) adlı bir romanı daha var. Stanford Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık dersleri veriyor ve ailesiyle San Francisco’da oturuyor.

George Orwell Arkadaşımdı
Rachel-Seiffert

Rachel Seiffert

1971’de Oxford’da doğdu. Alman-Avustralyalı anne-babası tarafından iki dilli olarak yetiştirildi. Ömrünün çoğunu İngiltere ve İskoçya’da geçirdi, kısa bir süre Berlin’de yaşadı. Nazi geçmişinden duyulan suçluluğu sıradan Almanların hikâyeleri aracılığıyla ele alan ilk romanı The Dark Room (2001) aynı yıl Booker Prize ödülü kısa listesine girdi ve Guardian İlk Kitap ödülünü kazandı; 2002’de Betty Trask ödüllüne layık görüldü. Öykü kitabı Günün Sonu Yok’taki (2004) öykülerden “Geçiş” 2001 yılında Uluslararası PEN/David TK Wong öykü ödülünü kazandı. Seiffert’ın Afterwards (2007) ve A Boy in Winter (2017) adlı iki romanı daha vardır.

Günün Sonu Yok
Stuart Dybek

Stuart Dybek

Doğma büyüme Chicago’lu. Öykü ve şiirleri The Atlantic Monthly, The Iowa Review, The New Yorker, Harpers, Tin House, Triquarterly, Doubletake, Antaeus ve Ploughshares de dahil pek çok dergide yayımlandı. Whiting Yazarlar Ödülü, PEN/Bernard Malamud Ödülü ve Lannan Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Chicago Kıyıları’ndaki öykülerden üçü –1985’te (birincilik ödülü kazanan) “Sıcak Buz”, 1986’da “Pet Marka Süt” ve 1987’de “Felaket Bölgesi”– O. Henry ödülü öykü antolojilerinde yer aldı. Yazarın ayrıca I Sailed with Magellan (2003), Childhood and Other Neighborhoods (1980), Ecstatic Cahoots (2013) ve Paper Lantern (2014) adlı dört öykü kitabıyla Brass Knuckles (1979) ve Streets in Their Own Ink (2004) adlı iki şiir kitabı da var. Otuz yıldan uzun süre Western Michigan Üniversitesi’nde İngilizce profesörlüğü yapan Dybek şu anda Northwestern Üniversitesi’nde konuk yazar olarak ders veriyor

Chicago Kıyıları kapağı
Tim Winton

Tim Winton

1960 yılında Avustralya’nın batısında, Perth’e bağlı Karinyup banliyösünde doğdu. İtalya, Fransa, İrlanda ve Yunanistan’da bulunduğu dönemler dışında, hayatının büyük kısmını hâlâ yaşamaya devam ettiği Perth kıyılarında geçirdi. Winton, çocuklar ve yetişkinler için roman, öykü ve oyun türlerinde yirmi beş kitap yayımladı ve eserleri yirmi sekiz dile çevrildi. İlk romanı An Open Swimmer ile 1981’de Avustralya Vogel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. İki kez Man Booker adayı oldu (1995’te The Riders ve 2002’de Dirt Music ile), dört kez de Avustralya’da verilen Miles Franklin Ödülü’nü kazandı (1984’te Shallows, 1992’de Cloudstreet, 2002’de Dirt Music ve 2009’da Breath). Avustralya’da “Yaşayan Hazine” olarak ülkenin yaşayan en değerli yüz isminden biri olarak seçildi ve Avustralya hükümeti tarafından edebiyata ve topluma yaptığı katkılardan dolayı ödüllendirildi. Aynı zamanda Avustralya doğasının aktivist savunucularından biridir. Dönüş 2008’de Perth Tiyatro Kumpanyası tarafından sahneye, 2013’te Robert Connoly tarafından sinemaya aktarılmıştır.

Dönüş kapağı
Claire Keegan

Claire Keegan

1968 yılında doğdu, İrlanda, Wicklow’da bir çiftlikte büyüdü. Loyola Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı ve Siyaset Bilimi okudu. Daha sonra Wales Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazarlık alanında yüksek lisansını bitirdi ve Dublin’de Trinity College’da aynı alanda ikinci yüksek lisansını tamamladı. İlk öykü kitabı Antarctica (1999) İrlanda Edebiyatı alanında Rooney Prize ödülünü kazandı. İkinci öykü kitabı Mavi Tarlalardan Yürü 2007 yılında yayınlandığında övgü ile karşılandı ve 2008 yılında Edge Hill Prize öykü ödülünü aldı. Uzun öykü olarak adlandırdığı Foster 2010 yılında yayınlandı ve Davy Byrnes ödülünü kazandı. Yazar, 2009 yılında William Trevor ödülüne de layık görüldü. İrlanda’nın Wexford ilçesinde yaşıyor.

Mavi Tarlalardan Yürü Kapağı
Alois Hotschnig

Alois Hotschnig

1959 doğ​umlu Avusturyalı öykü ve roman yazarı. Hotschnig’in yazma tekni​ğ​indeki ustalı​ğ​ı ve incelikli gözlemleriyle övgü alan kitapları bir çok ödül kazanmı​ş​tır. Aus adlı novellası 1989’da basıldı ve Kärnten Sponsorship ödülünü kazandı. 1990 yılında Leonardos Hände adlı romanı yayımlandı ve The Anna Seghers ödülünü aldı. ​İ​kinci romanı Ludwigs Zimmer 2000 yılında yayımlandı ve 2002 yılında yazara toplu eserleri için Italo Svevo ödülü verildi, bu ödülü 2003 yılında aldı​ğ​ı Austrian Advancement ödülü izledi. Belki Bu Defa, Belki ​Şi​mdi adlı öykü kitabı 2006’da, Im Sitzen läuft es sich besser davon adlı son öykü kitabı ise 2009 yılında yayımlandı.

Joy Williams, 1990

Joy Williams

Amerikalı roman, öykü ve deneme yazarı. İlk romanı State of Grace National Book Ödülü’nü kazandı; son romanı The Quick and the Dead 2001 yılında Pulitzer Ödülü finalisti oldu. National Book Critics Circle Ödülü’nde eleştiri dalında finale kalan Ill Nature adlı deneme kitabının yanı sıra üç öykü kitabı vardır. Öyküleri Rea Ödülü ve American Academy of Arts and Letters tarafından verilen Strauss Living Ödülü gibi pek çok ödül almıştır. 2015 yılında The Visiting Privilege adlı toplu öyküleri yayımlandı. Key West, Florida ve Tucson, Arizona’da yaşıyor.

iyilik kapak
Henrietta Rose-Innes

Henrietta Rose Innes

Arkeoloji ve Biyoloji bölümlerini bitirdikten sonra Cape Town Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazarlık alanında yüksek lisansını tamamladı. İngiltere’de East Anglia Üniversitesi’nde aynı alanda doktora çalışmalarını yürütüyor. 2007 yılında Güney Afrika PEN Edebiyat Ödülü’nü ve Zehir adlı öyküsüyle HSBC/PEN Edebiyat Ödülü’nü, ertesi yıl ise Afrika Edebiyatı dalında Caine Ödülü’nü kazandı. Öyküleri Granta, AGNI ve The Best American Nonrequired Reading 2011 gibi çeşitli uluslararası yayınlarda yer aldı ve Fransızca, İspanyolca ve Almanca dahil olmak üzere çeşitli dillere çevrildi. Shark’s Egg, The Rock Alphabet, Nineveh ve Green Lion adlı romanları vardır.

Hep Eve kapak
Mavis Gallant

Mavis Gallant

1922’de Kanada, Montreal’de doğdu. Genç yaşta ölen babası Kanadalı bir mobilya satıcısı ve ressamdı. Çocukluğu ve ilk gençliği sırasında Amerika ve Kanada’da 17 okul değiştirdi. 1942’de müzisyen John Gallant ile evlendi, çift 1947’de boşandı. Yirmili yaşlarında kısa bir süre için National Film Board’da çalıştı, 1944-1950 arasında Montreal Standard için röportajlar yaptı. 1950’de gazeteciliği bırakıp kendini tamamen yazarlığa adadı. Avrupa’ya taşındı, Paris’ten önce bir süre İspanya’da yaşadı. Uluslararası alanda ses getiren ilk öyküsü “Madeline’in Doğumgünü” 1951’de The New Yorker’da yayınlandı. Kariyeri boyunca 116 öyküsünü yayınlayan The New Yorker yazarın adının John Cheever ve John Updike gibi yazarlarla birlikte anılmasına vesile oldu. Öyküleri dışında Green Water, Green Sky (1959) ve A Fairly Good Time (1970) isimli iki romanı ve What Is It to Be Done? (1984) isimli bir oyunu, Paris Notebooks (1986) adı altında toplanan deneme ve inceleme yazıları  bulunmaktadır. Yazar 2014 yılında, 91 yaşında hayata veda etti.

Paris Öyküleri kapağı
Paley_Grace

Grace Paley

Grace Paley 1922 yılında Bronx’da doğdu. Annesi ve babası 1905 yılında Çarlık Rusyası’ndan kaçarak Amerika’ya gelmiş Ukraynalı sosyalist Yahudilerdi. Paley, kültürünü ve dillerinin ritmini hikayelerinde seslendireceği Rusça ve Yidişçe konuşulan bir evde büyüdü. Vietnam Savaşı’na, nükleer silahlanmaya karşı mücadele eden Paley, hayatı boyunca muhalif olmayı sürdürmüş bir politik aktivistti. Gündelik hayatın tarihini yazdığı üç hikaye kitabı yayımladı. 1997 yılında İnsana Hiç Rahat Yok Kendinden, Son Dakikada Büyük Değişmeler, O Gün Daha Sonra adlı kitaplarının yer aldığı Collected Stories çeşitli ödüllere aday gösterildi.

insana-hic-rahat-yok-kendinden kapak